14.12.2022

Põnev piparkoogišokolaad viib keele alla

Van Kooki või Selveri Köögi piparkoogitainast küpsetatud ning šokolaadiga kaetud maius sobib hästi nii teelauas maiustamiseks kui ka kingituseks sõbrale.  

PIPARKOOGIŠOKOLAAD

Retsept: Hanne Paljak
Foto: Jaan Heinmaa

1 pakk Van Kooki või Selveri Köögi piparkoogi- või küpsisetainast
200 g tumedat või piimašokolaadi
50–100 g valget šokolaadi
kaunistamiseks külmkuivatatud marju, kuivatatud puuvilju või muud meelepärast  

Rulli tainaports otse küpsetuspaberil umbes 20×30 cm suuruseks ristkülikuks. Võid tainaservad ühtlaseks lõigata ja järelejäänud tainast vormida mummud − need saad ära kasutada kaunistamisel.

Eelkuumuta ahi 175 kraadini ja küpseta põhja umbes 15 minutit.

Sulata veevanni kohal šokolaadid, tume ja hele šokolaad eraldi anumates. Arvesta, et valge šokolaad sulab paremini madalamal temperatuuril − liigne kuumus teeb selle kuivaks ja tükiliseks! Võta šokolaad kuumutamiselt ära siis, kui mõni pala tundub veel sulamata, ja sega segu kahvliga ühtlaseks.

Kata koogipõhi spaatli abil esmalt tumedama šokolaadiga. Nirista seejärel peale ka valge šokolaad ja tee šokolaadi sisse puidust tikuga mustrid. Soovi korral puista peale meelepäraseid kaunistusi ning lase šokolaadil taheneda.

Serveeri šokolaadiga plaadipiparkooki tervelt – las igaüks murrab ise palakese! Jõulukingituseks paki plaadikook tsellofaani, kaunisse karpi või sobivateks tükkideks lõigatuna küpsisepurki.