03.01.2024

Kringlikoda avas Viimsi Keskuses kohviku

Värskeid, äsja ahjust tulnud saiakesi ning oivalisi kooke ja kringleid saab nautida nii kohapeal kui ka kaasa osta. Lõunatajatele pakub kohvik maitsvaid salateid, suppe ja toekaid päevapraade.

Kringlikoda on Viimsis tegutsenud juba mõnda aega ning nende kringlid, stritslid ja tordid on viimsilaste seas kuulsad. Kringlikoja perenaine Katrin Riisalu tunnistab, et algsest hobi korras küpsetamisest on nüüdseks välja kasvanud nii pagaritöökoda kui ka kohvik, kuid endiselt naudib ta selles protsessis iga hetke. Katrini kohta võib öelda põline viimsilane, sest ta on siin elanud juba 20 aastat ning sellele eelnevad aastad asus Viimsis tema vanemate suvila. Seega on ta Viimsiga seotud olnud kogu oma elu. Kirg küpsetamise vastu on Katrini ellu kuulunud peaaegu sama kaua. „Küpsetan juba lapsepõlvest peale, mulle meeldis alati katsetada erinevaid küpsetisi. Kui mõni asi kohe alguses välja ei tulnud, ei takistanud see ikka ja jälle uuesti proovimast.“ Aastal 2017 läbis naine pagar-kondiitri kursuse, mille raames hakkas valmistama kringleid. „Kui seni olin küpsetanud vaid perele, siis kursuse läbimise järel tekkis mõte, et kui sulle väga meeldib midagi teha, siis võiks seda ka teistele pakkuda.“ Mõte sai teoks ning mitu aastat tegutses küpsetamiskoda Metsakasti koduköögis. „Tegemist on siiski minu nüüdseks väga ajamahukaks kujunenud hobiga, mida saan teha aga õnneks koos oma tütrega,“ tunnistab Katrin.

Detsembrikuu keskpaigas avas Katrin uue Kringlikoja kohviku Viimsi Keskuses. Kohvik pakub saiakesi, pirukaid, stritsleid ja kringelid, kooke, torte, võileibu, salateid ja palju muud, mida saab nautida nii kohapeal kui ka koju või külla kaasa osta. „Väiksemad tooted küpsetame kohapeal, suuremad teeme oma tootmisköögis Kaluri teel,“ lisab ta. Rikkalik menüü on välja kujunenud pikaajalise katsetamise tulemusena. „Alustasin küpsetistest, mis mulle endale väga maitsevad, kuid mida tavapäraselt pagarikodades ei pakuta: soolastest näiteks feta-spinati, kitsejuustu-peedi ja suvikõrvitsa-praejuustu kringel, magusatest õuna-soolakaramelli kringel,“ meenutab Katrin. Nüüdseks kuulub menüüsse ligi 40 erinevat kringlite maitsekombinatsiooni. Klientide lemmikutest rääkides tuleb esimese eelistusena välja traditsiooniline šokolaadikringel. „Aga ka erinevad kombod nagu õun-kaneel-šokolaad, moon-šokolaad ja õun-soolakaramell koos valge šokolaadiga,“ nimetab naine vaid mõned maitsvad valikud. „Kuna menüü on meil tõesti väga rikkalik, siis tihti satuvad kliendid tellimisel lausa kimbatusse,“ muigab naine. „Sel juhul küsin nende lemmikmaitseid ning teen küpsetise selle järgi.“ Tellida saab ka veganitele sobivaid küpsetisi, juuretisega kringleid, gluteenivabu tooteid ning perenaise enda suurt lemmikut rukkileivakringlit.

Hea küpsetis saab alguse heast toorainest, mis Kringlikoja küpsetiste puhul on tihti ka enda või lähedaste poolt kasvatatud. „Näiteks kringlites kasutatud õunad tulevad omast aiast, rabarber enda või naabri peenralt ja suvikõrvitsat kasvatab sõbranna.“ Muidugi on väga oluline ka tainas. „Kasutan kvaliteetset kraami, taina tegemisel ikka piima, võid ja mune. Tainas peab olema hästi kerkinud ja kringel rohke täidisega. Kvaliteedi hindamiseks tuleb vaadata, mitu päeva saab kringlit süüa nii, et see ei muutuks kuivaks ja kõvaks,“ soovitab Katrin.
Kui palju Katrin oma küpsetisi ise sööb? „Nii tihti kui saan, kuid nii vähe kui võimalik. Mu kringlid sisaldavad ju rammusaid tooraineid ja kaalu peab ikka ka kontrolli all hoidma,“ muigab naine.

Kohvik Kringlikoda on avatud Viimsi Keskuse I korrusel kella 10-21.