07.08.2020

Eugenio’se jäätisemeistrite suus sulavad gelato’d

Suvel on palju maitseid – näiteks päikese, mereranna ja puhkuse maitse ning kindlasti ka jäätise maitse, sest eestlased armastavad seda jahutavat maiust väga!

Jäätisevalik meie poodides on muljetavaldavalt suur – kui võtaks eesmärgiks end iga päev mõne uue maitse või sordiga kostitada, siis jätkuks avastamist paljudeks kuudeks. Üheks maitsvaks valikuks, mida ka Viimsist lihtsalt soetada saab, on Itaalia päritoluga gelato (itaalia keeles ’jäätis’).

Tavaline jäätis koosneb enamasti piimast, suhkrust ja koorest, mis koos lisanditega segatakse ühtlaseks kreemiks ning seejärel jahutatakse. Itaalia jäätise gelato sees on aga rohkem piima, vähem koort ja suhkrut, koostisosad segatakse kokku aeglasemalt ning lõpptulemuses on vähem õhku (lausa 70% vähem võrreldes teiste külmutatud magustoitudega) – seega on gelato tavalise jäätisega võrreldes tihedama konsistentsiga, kuid väiksema rasvasisaldusega. Gelatos’id maitsestatakse peamiselt puuvilja- ja pähklipüreedega. Hästi valmistatuna on see rikkaliku maitse ja siidise tekstuuriga maius, mis sõna otseses mõttes sulab suus.

Gelato ajalugu on uuritud, kuid midagi väga kindlat esimeste katsetuste kohta väita ei saa. Arvatakse, et magusroog pärineb Sitsiiliast, Egiptusest ja Vana-Roomast, kus selle valmistamiseks toodi mäetippudest lund ja jääd. Praegusel kujul tuntud gelato loojaks peetakse Itaalia kokka Francesco Procopio dei Coltellit, kes avas 1600. aastate lõpus Pariisis oma kohviku Procope ning müüs seal ka tollal uudset gelato’t. Külmutatud maius sai kiiresti populaarseks esmalt Pariisis ja siis juba mujal Euroopas. Suurema tuntuse saavutas gelato aga 1920.–1930. aastatel Põhja-Itaalias Varese linnas, kus võeti kasutusele esimene gelato-käru.

Suus sulava maiuse nautimiseks ei pea enam sugugi Itaaliasse sõitma, vaid võtma hoopis suuna Viimsi Keskuse poole. Esimesel korrusel asuva Eugenio’s gastronoomia müügikohas on suurepärane valik gelato’sid, mis valmivad käsitööna Balti jaama turul. Vajalikud kvaliteetsed toorained on kohale toodud Itaaliast, et tagada autentne Itaalia maitse. Eugenio’se jäätisemeister valmistab gelato’d hoolikalt kindla retsepti järgi, et tagada kliendile alati tuttav maitse ja suurepärane kvaliteet.

Gelato’de valik Viimsi Keskuses vahetub iga natukese aja tagant, et pakkuda maiustajatele ikka ja jälle üllatusi. Populaarsemad maitsed, nagu näiteks pistaatsia, stracciatella ja šokolaadi oma, on aga alati olemas.