Alanud juuni toob loodetavasti kaasa päikest ning soojust ja kauaoodatud puhkusepäevad. Miks mitte nautida suve võimalikult palju õues ning sõpradega kas või igal nädalal uusi kohti avastada ja mõnusaid piknikke korraldada? Anname nõu, mida üheks toredaks piknikuks vaja oleks ning mida maitsvat kaasa võiks küpsetada.
Mida piknikule kaasa võtta:
*Korv – muidugi on piknikukraami mahutamiseks kõige mõnusam suur ja kaunis korv, kuhu saab pista nii vajalikud nõud kui ka palju head ja paremat. Eriti suure seltskonna puhul võib lausa mitu korvi kasutusele võtta.
*Nõud – kõige mugavamad on ühekordsed nõud, kuid loodussõbralikumad piknikupidajad kasutavad pestavaid nõusid – olgu need siis tugevamast plastikust või lausa keraamilised-metalsed lauatarvikud.
*Piknikutekk – võimalikult suur ning niiskuskindla alumise osaga. Muidugi võib kaasa haarata ka patju, istumisaluseid või lisatekke. Eriti suure mugavuse hindajad võivad enesega ühes võtta ka lahtikäivad matkatoolid.
*Termokott – söögi ja joogi jaoks, mis vajaks jahedamat keskkonda, on mõistlik varuda sobivas suuruses termokott või külmakast ning külmaelemendid. Lastele on saadaval ka pisemaid värvilisi termokotte – miks mitte lasta neil enda ampsud eraldi pakkida ning nii samuti pikniku ettevalmistustest rõõmu tunda.
*Grill – pikema ja uhkema pikniku jaoks võib kaasa võtta ka väikse grilli, et suussulavaid lihatükke, vorstikesi või juurvilju otse tule kohal valmistada.
*Mänguasjad lastele – kuna pere pesamunad enamasti liiga pikalt istuda ja süüa ei malda, siis võiks piknikule kaasa võtta ka vahvaid õuetegevusteks sobivaid mänguasju ehk näiteks sulgpallireketid, viskepallid, liivavormid- ja ämbrid jms.
Kui kogu vajalik piknikukraam on olemas, jääb üle veel söögi- ja joogipoolis välja valida ja valmis teha. Küsisime sobivate piknikuampsude jaoks soovitusi viimsilaselt ja Nami-Nami retseptiportaali perenaiselt Pille Petersoolt. Soolasteks suupisteteks soovitas tunnustatud kokkaja väikeseid lõhepirukaid ning magusaks suutäieks puruvanasid ehk kohupiima-õunasarvekesi. Rohkem ideid ja retsepte leiate muidugi www.nami-nami.ee veebilehelt.
Väikesed lõhepirukad
500 g pärmi-lehttainast
200 g toorjuustu
200 g (õrnsoolatud) lõhefileed või külmsuitsulõhet
musta või sidrunipipart
määrimiseks muna
tilli
Rulli pärmi-lehttainas kaheks u. 15×40 cm tükiks. Määri toorjuust tainale, laota peale hakitud õrnsoola- või suitsulõhe ja maitsesta pipraga. Keera tainas pikemast küljest alates tihedasti rulli. Vajuta lahtine serv tugevasti kinni.
Lõika rullist terava noaga 1,5 cm paksused viilud ning aseta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Lase veidi kerkida, siis määri lahtiklopitud munaga. Soovi korral puista peale seesamiseemneid.
Küpseta 225kraadises ahjus umbes 10 minutit, kuni pirukad on kuldkollased.
Serveerimisel puista pirukatele soovi korral värsket hakitud tilli.
Puruvanad ehk kohupiima-õunasarvekesed
150 g võid
150 g suhkrut
0.5 tl soola
250 g nisujahu (u 4 dl)
250 g maitsestamata kohupiima
Sisse: kooritud ja sektoriteks lõigatud õunu
Peale: muna ja pärlsuhkrut
Sulata või, lisa suhkur, kohupiim, sool ja jahu. Sega ühtlaseks tainaks ning pane pooleks tunniks külmkappi tahenema. Jaga tainas kaheks osaks ja rulli kumbki tainas kergelt jahusel laual ümmarguseks. Lõika 12 sektoriks.
Aseta iga sektori laiemasse otsa õunalõik ja rulli tainas kitsama otsa suunas kokku. Tõsta ahjuplaadile. Määri pealt munaga, soovi korral puista peale veidi pärlsuhkrut. Küpseta 200kraadises ahjus kuldpruuniks (umbes 20 minutit).
Kogu vajaliku piknikukraami leiad Viimsi Keskuse I korrusel asuvast Koduekstra kauplusest. Koduekstra on avatud E-L 10-21, P 10-19. Vaata lisa www.koduekstra.ee