13.05.2019

Kamado grill: investeering toidu valmistamise kvaliteeti

Peagi on kohal suvi, mis toob kaasa ilusad ilmad ja kauaoodatud grilliõhtud. Viimsi Keskuse I korrusel asuva “Kodu ja Köök” kaupluse esindaja Carolain Kolk soovitab sel aastal enda grillielamused viia uuele tasemele Kamado grilliga.

Keraamilised Kamado grillid on ühelt poolt üks uudseimaid ja revolutsioonilisemaid grillimisseadmeid, teiselt poolt ulatub nende eellaste ajalugu milleeniumite taha. Hiinas kasutusel olnud savist anumad jõudsid Jaapanisse, millest arendati hiljem Kamado ahjud. Peale Teist maailmasõda toodi jaapanlaste savist Kamadod Ameerikasse, kus neid hakati savi asemel valmistama keraamikast, millele omakorda järgnes meilegi Green Egg nime all tuntud keraamilise Kamado grilli turuletoomine. Nüüd pakuvad keraamilisi Kamado grille juba paljud erinevad tootjad.

Kamado grillid on munakujulised ja seetõttu kergelt äratuntavad. Grilli tipus ja põhjas on ventileeritavad avad. Ülemises, kuplikujulises osas, asub sisseehitatud termomeeter. Alumine osa moodustab üldjuhul 2/3 grilli proportsioonist ja seal põletatakse grillsütt või grillbriketti.

Kamado grilli ost on investeering toidu valmistamise kvaliteeti. Tänu õhuvoolu täpse kontrollimise võimalusele on lühikese ajaga võimalik ära õppida grilli õige temperatuuri hoidmine. Kamadodel on omadus hoida ühtlast temperatuuri kogu grilli ulatuses. Kasutada on võimalik ka erinevaid keraamilisi plaate, mis kaitsevad toitu otsese tule eest. Kamado grilliga saab küpsetada aeglaselt, madalal temperatuuril ribisid ja kala või vastupidi, õhuklappe avades tõsta küpsetustemperatuuri kõrgeks ja pruunistada steike. Kes kord on Kamado kasutusele võtnud ei lähe enam naljalt tavalisema söegrilli juurde tagasi. Kamado sobib suurepäraselt ka pizzade ja leiva valmistamiseks.

Kamado grillide miinuseid on üldiselt vähe, kuid siinjuures peab siiski ära märkima, et nad on rasked, suuremad kaaluvad üle 100 kg ja on seetõttu terrassil raskesti liigutatavad. Sel põhjusel on soovitatav Kamado grill soetada ratastega raamil. Õige hoolduse korral saab keraamilise korpusega Kamadot kasutada kümneid aastaid. Ainult Kamado servadel asuv vildist tihend nõuab paariaastase vahega väljavahetamist.

Keraamiliste Kamado grillidega saab lähemalt tutvust teha Viimsi Keskuse kaupluses „Kodu ja Köök“, mis on avatud E-L 10-21 P 10-19.

11501_Big_Landmann