06.10.2017

Hea sushi saab alguse värskest toorainest

 

 

Jaapani traditsiooniline suupiste sushi on ka Eestis leidnud sooja vastuvõtu ning pisikesed riisipallid, mida serveeritakse koos ingveri, soja, wasabi ja erinevate mereandide või juurviljadega, on paljude lemmikuks. Uurisime Viimsi Keskuses asuva Sushi Plaza omanikult Maksim Kartševkilt selle maitsva roa kohta täpsemalt.

Mis toit on sushi ning millal ja kus seda esmalt tegema hakati?

Sushi ajalugu pole keegi kindlalt jäädvustanud. Kōlajuttude järgi oli jaapanlaste jaoks kõige kättesaadavamaks tooraineks riis ja seda söödi seal juba ammu ning kombineeriti ka teiste toorainetega. Üks naine otsustas kunagi kala kivi alla äädikasse marineerima panna koos fermenteeritud riisiga ja pärast seda, kui kala oli oma aja ära seisnud (1 kuu ), oli tädike näpu vahele riisi võtnud ja kalatüki peale pannud. Sellisel viisil kala ja riisi söömine oli suureks proteiiniallikaks, tervislik, toitev ning maitsev ning sushi hakkas levima ning ajapikku arenema.

Millised on hea sushi valmistamise saladused?

Kõige tähtsam on toidu valmistamisel õige suhtumine ja armastuse jagamine. Hea sushi sõltub heast riisist ja värskest toorainest.

 

Millised on kõige levinumad sushid?

Hosomaki: on peen silindriline rull, mis koosneb ühest värskest täidisest,
milleks on kala, mereand või köögivili.

Nigiri: Peotäiesuurune vormitud riis, kuhu peale on asetatud suutäiesuurune
kala, mereand või muna.

Tempura: Jaapani toit, kus on fritüüritud kala, mereannid või köögiviljad
tempurajahuga ning vahel ka kaetud panko riivsaiaga.

Futomaki: Rikkaliku täidisega tihedalt rullitud sushi, kus on kaks või
rohkem lisandit. Iga tükk on väga suur, futomakist on erinevaid variante.

Sashimi: Jaapani delikatess, mis koosneb värkest toorest lihast või kalast ning on
lõigatud õhukesteks viiludeks.

Kushiyaki- isuäratav Jaapani roog, milles on varda otsa pandud ja
maitsestatud grillkala või liha.

 

Milline on sushisöömise etikett?

Jaapani traditsiooniline etikett on väga range ja detailne alates sellest, kuidas kliente sisse lastakse kuni selleni, et toidu eest tänamist sushikokk ei vaja ja see pigem solvab.

Meile euroopalikud ja tuttavad etiketinormid on ka täitsa paigas ning väga paljud teevad nii, nagu nende maitse-eelistus on, mitte päris nii nagu etikett ütleb.

 

  1. Pulkade lahti võtmine ja nende omavahel rullimine – ei ole tegelikult vajalik ja tehakse sellisel juhul, kui on ebakvaliteetsed pulgad, millel tulevad pulgakarvad eemale.
  2. Sushide soja sisse kastmine käib tegelikult ainult kala poolega. Sushi riis peab säilitama oma maitse, soolatakse ainult kala.
  3. Õigem viis sushit süüa on kätega ning viisakuse ja hügeeni mõttes pulkadega. Kahvliga sushi söömine on suur ebaaustus.
  4. Wasabi soja sisse panemine ei ole vajalik, vaid maitseelistus – wasabit kasutatakse siis profülaktika ja kalast mikroobide eemaldamiseks
  5. Ingver on alati pärast sushiampsu võtmist maitsete puhastamiseks ning uute maitsete parema tundmiseks.
  6. Sushi “parim” enne on tema ideaalses seisus heal juhul 10min ja maximum 15min. Sushi ei ole kindlasti kiirtoit, vaid lihtsalt kiiresti ja kergelt valmiv ning delikaatne toit.

Kui kerge on kodus ise sushit valmistada? Mida peaks kindlasti teadma?

Kui oled ühe korra teinud, siis järgmine kord on lihtsam täpselt samamoodi nagu iga teise rooga. Kindlasti peaks oskama sushiriisi keeta ja äädikat valmistada ning neid omavahel õigesti kokku segada.

Kas eestlased on suured sushi-armastajad?

Usun, et eestlased on suured sushisõbrad, kuid see sushi, mis me Eestis teeme, on ikka väga erinev traditsioonilisest sushist. See on aga piiratud meie värske kala valikuga, mis on veel väga väike.

Millised sushid on kõige populaarsemad viimsilaste hulgas?

No ikka tempurad on kõige lemmikumad ja isegi viimsilased jagavad seda meelt. Kana tempura, lõhe tempura ja vegan tempura on favoriidid.

Millised on kõige erilisemad sushid, mida olete ise näinud/maitsnud?

Meresiiliga sushit. Otse minu eest võeti selline must okkaline merisiilikene, lõigati lahti ja võeti selline kollane tarretise moodi asi ja pandi riisipätsi peale. Väga maitsev oli ja proovime seda varsti järele teha.

Kui tihti Sushi Plaza menüü uueneb?

1-2 korda aastas vastavalt trendide muutustele.

Mida sushiga koos võiks juua?

Julgustame proovima saket. Eestlased arvavad, et see on kuum alkohoolne riisiviin. Aga tegelikult ainult tavapärast ja mitte kõige kvaliteetsemat saket soojendatakse. Õiget kvaliteetset saket serveeritakse külmana ning veinipokaal on üks headest viisidest. Sake on pigem liigitatud riisiveiniks kui kangemaks alkoholiks.

Millised on teie uudistooted, mida võiks kindlasti proovida?

Vegantooted on meil uued ja inspireeritud Iisareli traditsioonilisest köögist. Neid soovitame ka proovida ka mitte-veganitel, sest need ei ole ainult veganismi arvestades loodud, vaid pakuvad ka suurepärast maitseelamust.

Kas sushi on kasulik?

Sushi on väga toitev, rohke süsivesikute- ja valgusisaldusega ning sellepoolest on ta kasulik. Kindlasti ei ole ta vähese kalorisisaldusega nagu paljud arvavad. Jaapanlased söövad talvel rohkem tempurasid ehk sooja ja suvel

rohkem sashimit ehk tooreid mereande.