Warning: Undefined array key 0 in /data01/virt84364/domeenid/www.viimsikeskus.ee/htdocs/wp-content/themes/viimsikeskus/functions.php on line 385
02.11.2018

Gastronoomiaparadiis otse Itaaliast

Viimsi Keskus on ikka ja jälle pisut muutumises, et klientidele üha meelepärasemaid tooteid ja teenuseid pakkuda. Oktoobrikuu alguses avanes keskuse I korrusel põnev koht, millel nimeks Eugenio’s. Uurisime selle esindajalt Reelika Kaselt, millega on täpsemalt tegemist.

 

Reelika, mis on Eugenio’s?

Eugenio’s gastronoomiapood on vaade Itaalia kööki – lõhnad, maitsed ja kõik muu, mis Itaalia toiduga seostub. Eugenio Galbiatti on Itaaliast pärit kokk ja ettevõtja, kes on andnud oma nime meie gastronoomiale ja lööb ka firma tegevustes kaasa. Tal on mitmeid restorane Milano lähistel asuvas Monza linnas, mis on tuntud Vormel 1 Itaalia GP etapi toimumiskohana.

Oleme oma kaubad valinud tähelepanu ja põhjalikkusega ja toome need otse Itaaliast. Tehtud valik on justkui rännak läbi terve Itaalia, mille aluseks on võetud Itaalia parimad köögitraditsioonid. Ostja leiab meie juurest kõik vajaliku – kas siis itaaliapärase õhtusöögi valmistamiseks või hoopis midagi sobivat külakostiks.

Kuidas Eugenio’s alguse sai?

Itaalia gastronoomia on alguse saanud Eesti ja Itaalia ettevõtjate koostööst eesmärgiga tutvustada eestlastele Itaalia köögikultuuri. Meie Itaalia partneriks on ettevõte Ristogest, mis on edukas toitlustusettevõte Põhja-Itaalias.

Meie missiooniks on tutvustada Itaalia köögi parimaid maitseid, kasutades selleks autentseid Itaalia produkte, aga ka sealt pärit kokkasid ja müüjaid, kes vajadusel oskavad ostjatel aidata leida oma tee Itaalia gastronoomia põnevatel radadel.
Idee pood luua tekkis siis, kui me olime perega mõne aasta eest Itaalias pisut pikemalt. Sealne toidukultuur jättis meisse väga sügava jälje. Paari aasta jooksul tekkis meil mõningane teadmine ja taju Itaalia eluviisist ja kommetest, mille Eestisse toomine tundus aitavat mitmekesistada Eesti toidukaubandust. Meil on küll Itaalia toitu pakkuvaid poode, kuid me tahtsime teha seda “päris“ Itaalia poodi, kus on müügil valitud toiduained valitud tootjatelt – need on väikesed pereärid ja traditsioonidega kvaliteeti hindavad tootjad. Tänagi on meie meeskonnas pooled töötajad Itaalia päritolu. Pean seda väga oluliseks, et kaubad ja müüjad oleksid autentsed. Kasutame võimalikult lihtsaid ja loomingulisi viise oma kaupade välja panemiseks – puuviljakaste, jalgrattaid ja Vespa motorollerit. Kõik need detailid sümboliseerivad Itaaliat ja loovad mulje kodusest ja lihtsast poest, kus oluline on eelkõige toit ise.

Milline on teie peamine tootevalik?

Meie valikus on tooteid kogu Itaaliast. Puu- ja köögiviljad muidugi lõuna poolt, lihatooted põhjast. Itaalia traditsioonilised juustud – mozzarella, burrata, scamorza, riccotta ning värske hooaja parmesani tüüpi juust valmivad meie väikeses juustulaboris Pugliast pärit juustumeistri Antonio käe all. Ikka selleks, et tagada ostjatele võimalikult värske toodang. Viimsi Keskuse poest leiab toidu kõrvale ka sobiva joogi, seda valikut tahame kindlasti lähiajal veelgi täiendada. Tingimata soovitan proovida meie enda tehtud jäätiseid ja juba legendiks saanud tiramisu.

Kuidas eestlased Eugenio’se vastu on võtnud?

Üllatavalt hästi – muidu me ju ei laieneks. Meil on Balti Jaama Turul tekkinud juba oma püsiklientuur – teenindajad teavad inimesi nägupidi ja suhtlevad nendega nagu on kombeks Itaalias kodulähedastes poodides. Alustasime väikese poega, millel oli nimeks Iitvell, aasta hiljem on Balti Jaama Turul juba kolm meie müügikohta (gastronoomia, tänavatoit ja röstikoda) ning juustulabor Eugenio’s kaubamärgi all.

Mis on teie kõige suuremad müügihitid?

Kindlasti värsked mozzarella juustud, meie enda tehtud tiramisu, samuti oliivid ning puu- ja köögiviljad. Meie jäätised on populaarne kaup nii täiskasvanute kui ka laste hulgas. Need pole liialt magusad – see tagab selle, et puuviljade või marjade maitse rohkem esile pääseks.

Mida soovitaksite proovida inimesel, kes Itaalia köögist seni eriti ei tea/pea?

Ma ei tea väga palju inimesi, kes ei sööks pastat või pitsat. Need Itaalia köögi klassikud peaksid kõikidele tuttavad olema. Kui on soov sealt edasi minna, siis soovitan alustada lihtsatest asjadest – Itaalia köök on üks kõige lihtsamaid maailmas. Oluline on aga üles leida õiged ja autentsed toorained – koopiatega head tulemust ei saa. Kõhu saab täis kõigega, mis süüa kannatab, aga toiduelamust saab ikka ainult kvaliteetsetest toorainetest. Maitseelamus areneb ka ajaga – tuleb hakata otsast proovima ja katsetada, mis inimest kõnetab.

Millised on teie enda lemmikud?

Ka mina ei söö Itaalia köögist kõike, kuid proovin alati uusi maitseid ja üllatun asjadest, mida ma varem ei ole teadnud. Kindlasti soovitan proovida vinnutatud sinki Bresaolat koos punase vahuveini Lambruscoga – suurepärane kooslus ning ka seedimisele hea. Minu uued suured lemmikud on fenkolid.

Soovitage mõnda ehedat Itaalia retsepti?

Kõige lihtsam on teha head pastat õigetest komponentidest.  Paljude lemmikut Carbonarat tee nii – võta 400 g spagette, 150 g pancetta’t, 1 toatemperatuuril olnud muna ja 3 munakollast, 6 spl Parmigiano Reggiano’t.

Lase vesi keema, lisa spagetid, 5 minuti pärast lisa soola. Kui pasta on potis, pane pancetta pannile ja küpseta madalal temperatuuril, kuni rasv on sulanud. Kui pancetta on praetud, võta tulelt ja hoia soojas. Vahepeal pane munad suurde serveerimiskaussi, lisa 2 spl riivitud juustu, jahvatatud pipart ja pasta keeduvett ning pane pool segust kõrvale. Kui pasta on al dente, pane see kaussi (selle teise poole segu juurde) ja sega. Nüüd lisa ülejäänud munasegu, ülejäänud juust ning pancetta koos osa sulanud rasvaga ja lisa veel veidike pipart. Sega hästi, kuniks kaste on kreemjas, vajadusel lisa veel pasta keeduvett. Serveerimisel lisa igale taldrikule veel juustu ja pipart. Nüüd söö ja kujuta ette, et oled Roomas, kust see roog pärit on. Molto gustoso!

Milline on teie valikus kõige erilisem toode?

Meie enda mozzarella juust kindlasti. Meie juustumeister Antonio on kogu elu juustu valmistanud ning tunneb seda maailma läbi ja lõhki. Casaro, nagu teda Itaalias kutsutakse, elab aasta algusest Tallinnas ja on pühendunud ainult ühele – Itaalia juustude valmistamisele. Toome parimat piima Nopri meiereist ja ma arvan, et ehedamat Itaalia elamust mujalt ei saa. Meie juuste kasutavad Tallinna parimad pitsavalmistajad ja Itaalia restoranid – näiteks Kaja Pizza Pelgulinnas ja Amalfi restoran vanalinnas.

Millised on edasised plaanid?

Me proovime kõigepealt aru saada, mis viimsilastele maitseb ja kujundada tootevalik selliseks, et kohalikud meid omaks võtaksid. Lisaks Viimsile on meil plaanis avada oma gastronoomia sel aastal ka T1 kaubanduskeskuses ja võib-olla veel mõnes kohas. Teeme pigem vähem, aga hästi.

 

Eugenio’s gastronoomia on Viimsi Keskuse I korrusel avatud E-L 10-21 ja P 10-19.