17.12.2018

Maitsev jõuluaeg

Kohe-kohe on käes jõulud, mis lisaks uhketele kodukaunistustele ja rohketele kingitustele tähendab ka rikkalikke jõulutoite täis peolaudu. Milliseid maiuspalu võiks selleks sündmuseks vaaritada ning milliseid suupisteid külakostiks kaasa küpsetada? Viimsilane ja Nami-Nami retseptiportaali omanik Pille Petersoo jagab soovitusi.

 

Pille, millised toidud teie pere jõululaual alati olemas on?

Meil on selline klassikaline jõululaud väikeste variatsioonidega. Seapraad, jõuluporteriga hautatud hapukapsas, ahjukartulid ja -juurviljad on alati laual. Eelroogade ja magustoitudega mängime rohkem. Ma olen elanud aasta Taanis ja seitse aastat Šotimaal, nii et natuke on ka sealt laenatud roogi. Meie pere sööb hea meelega kala, nii et eelroogade hulka kuulub tavaliselt ka mingi kalaroog. Magusast on laual alati mandariinid, piparkoogid ja vürtsised mandlid, lisaks mingi magustoit ja küpsetis.


Mis on su enda suurimad lemmikud?

Õllekapsas! Kui seda aastaid tagasi valmistama hakkasin, tõi mu ema “igaks juhuks” klassikalise rammusama variandi ka kaasa. Nüüd on ta sellest loobunud, sest see ilma sealihata kapsas on lihtsalt nii maitsev!

Kindlasti kuuluvad lemmikute hulka ka enda küpsetatud piparkoogid ning britilik jõulukeeks. Vähemalt ühel jõulupeol on magustoiduks Taani köögist pärit risalamande ehk riisipuding kirsikastme ja õnnemandliga. Nii lihtne ja odav ja elevust tekitav!

 

Kas valmistad igal aastal ka midagi uut?

Meil on tavaliselt vähemalt kolm jõulupidu – oma pere oma, kus on lisaks veel minu vanemad ja mu õe pere ning mehe ema. Lisaks on kaks suuremat pidu – üks emapoolse suguvõsa oma ja teine isapoolse suguvõsa oma. Alati ju sealiha-kapsast-kartulit süüa ei jaksa, nii et jah, igal aastal jõuab paar korda ka midagi uut ja põnevat teha.

Mulle meeldib väga põhjamaine väikejõulu (lillejul, pikkujoulu) traditsioon, kus saadakse sõpradega kokku, juuakse hõõgveini ning süüakse väikeseid jõulusuupisteid. Võetakse hetkeks aeg maha ja nauditakse lihtsalt üksteise seltskonda.

 

Kui varakult jõululaua jaoks ettevalmistusi hakkad tegema?

Menüüd hakkan planeerima üsna varakult. Jõulukeeksid teen juba detsembri alguses valmis, neid on hea jahedas garaažis või sahvris hoida ja ootamatutele külalistele pakkuda. Jõuluprae saab ka paar päeva varem maitsestuma panna. Sülti ma ise ei keeda tänavu, seda teeb mu ema. Suurem osa kokkamisest jääb jõululaupäevale. Kui menüü ja tegevusplaan on paigas, saab ka suure seltskonna jaoks laua katta suurema stressita.

 

Milliseid nippe jagad perenaistele, et nad kõikide ettevalmistustega hakkama saaksid?

Mitmed jõuluroad saab mitu päeva või isegi nädalat varem valmis teha. Kapsas, jõulukeeks, piparkoogid. Samas ei tasu karta ka valmistooteid – nii Eesti väiketootjad kui ka suuremad toidutööstused pakuvad väga toredaid jõululauale sobivaid valmisrooge, maitsva peolaua võib endale tellida ka Viimsi Keskuse Delicato kohvikust. Imelisi snäkke saab valida Juustukuningate kauplusest ning muidugi on rikkalik toiduvalik olemas Selveris.

 

Siin ka paar Nami-Namist pärit jõulupäraste snäkkide retsepti, mis sobivad nii jõululauale kui ka külla minnes kingituse asemel. Kõik vajalikud koostisosad leiad Viimsi Keskuse kauplustest Selver, Juustukuningad ning Biomarket.

 

Lehttainarullid pohlamoosi ja verivorstiga

 pärmi-lehttainast

pohlamoosi

kuivatatud majoraani

verivorsti

muna

 

Rulli pärmi-lehttainas veidi õhemaks. Määri pealt pohlamoosiga ning pudista ühtlaselt üle verivorstisisu või hakitud verivorstiga. Soovi korral puista peale veidi kuivatatud vorstirohtu ehk majoraani. Keera tihedasti rulli (suupisterullide jaoks kasuta umbes 10-15 cm kõrgust lehttainaplaati, siis ei tule rullid nii laiad). Lõika rull 2 cm paksusteks juppideks, tõsta need paberist muffinivormidesse ja seejärel ahjuplaadile. Pintselda pealt munaga. Küpseta 225kraadises ahjus 10-15 minutit, kuni pirukad on kenasti kerkinud ja pealt kaunilt kuldsed.

 

Valgehallitusjuustu ning pohlakattega krõbesai

röstsaia või nisuleiba

oliiviõli

meresoolahelbeid

Brie valgehallitusjuustu

pohlamoosi

 

Piserda röstsaia viiludele kergelt oliiviõli, maistsesta õrnalt soolaga. Rösti ahjus õrnalt krõbedaks. Ahjust tulnud saiaviiludele lisa valgehallitusjuustu viilud ning pohlamoos ja kuumuta ahjus, kuni juust on sulanud.

 

DIY Bounty ehk šokolaadi-kookosekommid

Kookosetäidis:

300 g suhkruga kondenspiima

300 g kookoshelbeid

150 g pehmet toasooja võid

Katmiseks:

300 g tumedat või piimašokolaadi

 

Sega toasoe või ja kookoshelbed korralikult läbi. Lisa kondenspiim ja klopi miksriga 2-3 minutit, kuni segu on ühtlane. Vormi kookostäidis umbes 2 cm kõrguseks plaadiks. Keera küpsetuspaberisse ja pane vähemalt 3 tunniks külmkappi tahenema. Seejärel lõika 2×2 cm juppideks ja pane uuesti tunniks ajaks külmkappi. Kasta kookosekuubikud sulatatud (tempereeritud) šokolaadi sisse, kaunista vastavalt soovile ja lase uuesti külmkapis taheneda (kui kasutasid tempereeritud šokolaadi, siis võid jahedas ruumis serveerimiseni hoida; tavalise sulatatud šokolaadiga kaetud kommid tuleks kindlasti külmkappi või lausa sügavkülma panna).

 Lehttainarullid_3