Värskeid, kohapeal küpsetatud kaneeli- ja kardemonisaiu, croissant’e, kreemise sisuga pontšikuid ja muid maitsvaid küpsetisi saab maiustama tulla või kaasa ostma neljapäevast pühapäevani.
Nime Saiapoiss kannab uus pagariäri Viimsi Keskuses, kus toimetab viimsilastele juba taluturu saialeti kaudu tuttav saiapoiss Fredi ehk pagar Fredi Normak. Pärast põhikooli lõpetamist õppis Fredi kokaks, kuid leidis seejärel kutsumuse hoopis küpsetamises. Viimsilased võivad selle üle vaid rõõmustada, sest Fredi saiakesed on paljude lemmikud juba palju aastaid ning nüüd saab neid maitsvaid küpsetisi ka Viimsi Keskusest.
Fredi meenutab, et lapsepõlvest ta kokkamisharjumust kaasa saanud ei ole. Tartu Kutsehariduskeskusesse õppima asudes valis ta koka eriala juhuse tahtel, kuid praeguseks on ta oma kursuselt ainus, kes toitlustuse valdkonnas tegutseb. Mingil hetkel mõistis Fredi, et tal tuleb köögis kõik üsna lihtsalt välja, ning pärast kooli kokana eri restoranides töötades süvenes arusaam, et see on tõesti tema valdkond. Noormees sai kätt proovida väga erinevates toidukohtades ning kord Taanis lähetuses käies tekkis suurem huvi just saiakeste tegemise vastu. „Tulin Kopenhaagenist tagasi ning hakkasin kodus katsetama, see oli tõeliselt põnev!“ meenutab Fredi.
Kui kodustele oli juba piisavalt kringleid küpsetatud, otsustas ta uitmõtte ajel ühe küpsetise kohalikus Facebooki grupis müügile panna. „See osteti viie minutiga ära!“ imestab ta siiani. Seejärel hakkas Fredi tegema kaneelisaiakesi ning ka need leidsid sotsiaalmeedia kaudu kiirelt ostjad. Mõne aja pärast hakkas ta oma hõrgutisi müüma Viimsi taluturul ning kohalik klientuur muudkui laienes. Just Viimsi taluturult sai Fredi ka hüüdnime Saiapoiss, mis nüüd on nimeks ka pagariärile.
Fredi on käinud küpsetamisoskusi täiendamas ka välismaal. Möödunud aastal osales ta Pariisis kuulsa kokanduskooli Le Gordon Bleu croissant’ide valmistamise kursusel ning sügisel veetis kuu aega Taanis praktikal auhinnatud kohvikus Andersen & Maillard. Need kogemused on lisanud enesekindlust, lihvinud oskusi ning aidanud leida endale sobiva stiili. „Trende ma ei jälgi,“ tunnistab Fredi. „Teen oma asja ja püüan seniseid tooteid muudkui paremaks tuunida.“ Fredi sõnul on ta perfektsionist ning seetõttu igat retsepti korduvalt ja korduvalt läbi katsetanud, sest „kõik peab olema väga-väga hea!“.
Saiapoisi põhivalikusse kuuluvad alati kaneeli- ja kardemonisaiad ning croissant’id, teisi küpsetisi pakutakse veidi harvem. „Klientidele maitsevad väga ka sibula-kapsapirukad ja pontšikud,“ lisab ta. Viimati mainituid peab mees ka enda lemmikuteks.
Fredi peab edu saladuseks kvaliteetseid tooraineid. „Minu saiakeste või on näiteks pärit Hollandist, sest see peab olema elastne, kõrge sulamistemperatuuri ja hea maitsega,“ kinnitab pagar. „Jahu ja munad on kodumaised.“ Kliendid on esile toonud, et Fredi saiakesed on pehmed ka järgmisel päeval. „Kui kasutada ehedaid tooraineid, siis nii ongi.“
Rakveres sündinud, kuid nüüdseks Viimsis oma kodu loonud noormees on rõõmus, et viimsilased on ta kiirelt omaks võtnud ning Saiapoisi pagariäri üles leidnud. Tulevikus tahaks Fredi mingil ajal hakata pakkuma ka leiba – katsetused juba käivad. Veelgi kaugemas tulevikus võiks müügikoht ka laieneda. Fredi küpsetamiskirg on tõeliselt imetlusväärne. „Iga päev tulen hea meelega tööle ja teen oma asja. Olen tõesti õnnelik!“ kinnitab Fredi.
Pagariäri Saiapoiss on Viimsi Keskuse I korrusel avatud N‒P
Tekst: Helen Saluveer
Fotod: Kristi Heil